Gå til indhold

2015 - Skandaløst!

Temaet for Danidas Verdensbilledlegat 2015 var “Skandaløst!”

Det centrale for årets tema er, at vi efterspørger historier, der får publikum op af stolen. En virkelighed, der vækker følelser, får os til at tage stilling og måske endda til at handle!
 
Vi ser meget gerne historier, der overrasker og gør seeren opmærksom på forhold, han/hun ikke allerede vidste, var en del af virkeligheden i udviklingslandene. Eller historier som lægger en ny, spændende vinkel, på en kendt problemstilling.
 
Det skandaløse er typisk noget, der er skandaløst for nogen.
 
Menneskers adfærd kan være skandaløs – i privatlivet, familielivet eller i samfundet. En skandaløs adfærd kan ske bevidst, f.eks. for at provokere, eller den kan blive opfattet som skandaløs af andre, hvor det ikke er intentionen. Hvad der opfattes som skandaløst afhænger nemlig af, hvem der ser. Noget, der opfattes som skandaløst i et givent udviklingsland, er måske hverdagskost for et dansk publikum – og omvendt. Derfor kan det skandaløse fungere som en indgang til at fortælle om forhold i udviklingslandene samtidig med, at vi får sat vores egne værdier og normer til debat. Det skandaløse kan også have en humoristisk lethed. Omgivelserne ser noget som skandaløst, men på den forfriskende måde og med et overbærende smil på læben. Som når ungdommen eller oprøret på nødvendig vis gør opmærksom på nye tanker, og på den måde skubber vaner og kulturer i nye retninger.
 
Årets bedste film i 2015 blev "Tigerbarn" efterfulgt at "Bökh - Mongolsk Wrestling" og "That’s it!".

Se film fra Danidas Verdensbilledlegat 2015

Loading...