Gå til indhold

2019 - eventyr

Temaet for Danidas Verdensbilledlegat 2019 var “eventyr”

Vi kan vælge at se livet som et eventyr, hvor vi selv er heltene. Vi drømmer og sætter os mål –alene og sammen med andre. Vi oplever prøvelser og modstand, som vi overvinder ved at bruge os selv og vores evner: listighed, mod, retfærdighedssans, klogskab, godhed. Ligesom i eventyret bliver vi hjulpet på vej af mennesker omkring os. Men modsat eventyret ender livets fortællinger ikke altid lykkeligt – eller måske gør de…?

Hvad vi oplever som livets eventyr afhænger af mange ting: Hvilket stadie vi er på i livet, hvor gamle vi er, hvilke udfordringer vi står overfor, og sidst men ikke mindst hvilken kulturel og samfundsmæssig kontekst, vi lever i. Det er alt sammen med til at definere, hvilke forudsætninger vi lever under, og hvad vi drømmer om. Eventyr for en 11-årig pige i Mongoliet er ikke nødvendigvis det samme som for en 11-årig pige i Danmark. Og hvad der opleves som eventyrligt for en bonde i Mellemamerika er noget helt andet for en børsmægler i Indien eller en stuepige i Zimbabwe. 

I årets Verdensbilledelegat ønsker vi film, som fortæller mangfoldige historier om livets eventyr for mennesker i verdens udviklings- eller vækstlande. 

Livets eventyr opstår ofte i en vekselvirkning mellem det planlagte og det tilfældige. Vi kan drømme om og tilstræbe at opnå noget - f.eks. skolegang, arbejde, sundhed, ægteskab. Men når det kommer til stykket, opstår eventyret ofte på vejen mod målet ud fra forhindringer og tilfældigheder undervejs – møder mellem mennesker, muligheder, der pludselig opstår, som nogle gange betyder, at vi ender et helt andet sted, end vi troede. Og netop heri ligger meget af spændingen. Både i eventyret og i livet. 

Der kan være masser af eventyr og drama i en lille, nær historie. Hvordan skaffer man en liter mælk til sin syge lillesøster, når man bor i et slumområde og kun har få penge på lommen? Hvordan kommer man i skole, når skolevejen krydser en flod uden en bro? Der kan også være eventyr og strabadser forbundet med store drømme og visioner. Iværksætteren, der sætter formuen på spil, klimaforkæmperen, der redder sit lokale miljø fra forurening eller politikeren, der hver dag tager en lille tørn for demokrati eller ligestilling. Eventyrlige fortællinger, der handler om at finde en løsning og plante håb mod alle odds. 

I eventyret er universet magisk, og vi er aldrig i tvivl om, at omgivelserne spiller med i fortællingen. I årets film ønsker vi, at det filmiske univers skal være tydeligt. Det skal engagere og aktivere vores sanser. Vi skal opleve og ’indånde’ det lokale miljø, kulturen og virkeligheden i det land, vi befinder os i med billeder, lyde, musik, farver, teksturer. Vi er på opdagelse i hovedkarakterens eventyrlige univers, som skal rive os med, fascinere og overraske os. 

Årets bedste film i 2019 blev "Jernbanebørnene fra Kolkata" efterfulgt at "The Orange Boy" og "Tågefisker".

Se film fra Danidas Verdensbilledlegat 2019

Loading...